top of page

1.ViaÈ›a în timpul comunismului

Înainte de revoluÈ›ie,viaÈ›a românilor era destul de grea,având resurse destul de limitate. Nu numai alimentele erau raÈ›ionalizate, ci È™i benzina, chiar dacă maÈ™ina era un lux È™i nu aveai dreptul să circuli tot timpul. În weekend transportul public era sistat, iar cu autoturismul personal puteai să circuli în funcÈ›ie de anotimp, numărul de înmatriculare È™i data din calendar. Dacă data era un număr impar È™i maÈ™ina avea tot un număr impar, circulai, altfel aÈ™teptai ziua când È™i una, È™i alta se potriveau.

    Acest trai greu i-a determinat pe români sa ceară dreptate,deoarece toÈ›i doreau ca România să renunÈ›e la comunism.

2.Cum a declanșat Revoluția?

    Spre deosebire de conducătorii Pactului de la VarÈ™ovia, CeauÈ™escu nu a sprijinit interesele Uniunii Sovietice, ci a urmărit o politică externă proprie lui.

     În martie 1989, o serie de activiÈ™ti de frunte ai P.C.R. au protestat printr-o scrisoare împotriva politicii economice a lui Nicolae CeauÈ™escu („Scrisoarea celor È™ase”), dar la scurtă vreme, Nicolae CeauÈ™escu obÈ›ine o victorie politică importantă: Republica Socialistă România reuÈ™eÈ™te achitarea datoriei externe de circa 11 miliarde de dolari, cu câteva luni înainte de termenul pe care chiar dictatorul român îl preconizase.

     La 11 noiembrie 1989, înainte de Congresul al XIV-lea al Partidului Comunist, pe străzile Brezoianu È™i Kogălniceanu din BucureÈ™ti, studenÈ›ii din Cluj-Napoca È™i BucureÈ™ti au apărut cu pancarte împotriva guvernului CeauÈ™escu. Mai mulÈ›i oameni importanÈ›i au fost arestaÈ›i È™i anchetaÈ›i de lucrătorii Securității de la Penitenciarul Rahova pentru propagandă împotriva societății socialiste. O încercare timidă de a protesta împotriva regimului combinată cu bucuria calificării naÈ›ionalei române de fotbal la un campionat mondial (victoria cu 3-1 în faÈ›a naÈ›ionalei Danemarcei a făcut ca după 20 de ani România să participe din nou la un campionat mondial, cel din Italia) a fost dispersată de Securitate, care È™i-a infiltrat lucrătorii operativi printre studenÈ›i.

    În luna decembrie 1989, în ziarul Scînteia, apare pe prima pagina un discurs al preÈ™edintelui Nicolae CeauÈ™escu transcris cu toate greÈ™elile gramaticale È™i de pronunÈ›are pe care acesta le făcea în exprimarea orală. A fost un semnal transmis în toate cotloanele țării, fiindcă ziarul avea o răspândire naÈ›ională necondiÈ›ionată de numărul cititorilor .

bottom of page