top of page

1.Evenimentele de la Timișoara

În ziua de 11 decembrie 1989, la emisiunea politică „Panorama” de la postul TV Budapesta 1, s-au difuzat imagini video din TimiÈ™oara, avându-l în prim plan pe pastorul reformat László TÅ‘kés, care cerea sprijin pentru a nu fi mutat din comunitatea religioasă pe care o conducea. Până în ziua de 15 decembrie 1989, enoriaÈ™ii È™i un număr mic de cetățeni ai oraÈ™ului au vegheat în faÈ›a bisericii din PiaÈ›a Maria. În acea seară, lucrători ai Securității, în civil, au încercat arestarea participanÈ›ilor, izbucnind încăierări, care însă nu s-au generalizat sau extins.

   În urma difuzărilor din 11 decembrie,la data de 16 decembrie a izbucnit un protest în TimiÈ™oara, ca răspuns la încercarea guvernului de a-l evacua pe pastorul reformat László TÅ‘kés. Pastorul făcuse recent comentarii critice la adresa regimului în mass media internaÈ›ională, iar guvernul a considerat că a făcut declaraÈ›ii antiromâneÈ™ti[2]. La cererea guvernului, episcopul său l-a revocat din post, privându-l astfel de dreptul de a locui în apartamentul la care era îndreptățit ca pastor. EnoriaÈ™ii s-au adunat în jurul casei sale, pentru a-l proteja de hărÈ›uire È™i evacuare. MulÈ›i trecători, printre care È™i enoriaÈ™i ai unei biserici baptiste din apropiere, s-au alăturat protestului, necunoscând detaliile È™i aflând de la susÈ›inătorii pastorului că aceasta era o nouă încercare a regimului comunist de a restricÈ›iona libertatea religioasă.

Protestele au continuat în ziua următoare, 17 decembrie. Protestatarii au intrat în Comitetul JudeÈ›ean È™i au aruncat pe fereastră documentele partidului, broÈ™urile de propagandă, scrierile lui CeauÈ™escu È™i alte simboluri ale puterii comuniste. Au încercat din nou să incendieze clădirea, dar de această dată au fost opriÈ›i de unități militare. SemnificaÈ›ia prezenÈ›ei armatei pe străzi poate fi una singură: ordinele au venit de la cel mai înalt nivel, probabil chiar de la CeauÈ™escu. Armata a eÈ™uat în încercarea sa de a restabili ordinea, reuÈ™ind să transforme TimiÈ™oara într-un infern: focuri de armă, victime, lupte de stradă, maÈ™ini în flăcări, TAB-uri care transportau forÈ›e de securitate înarmate È™i tancuri. După ora 20:00, se trăgeau focuri de armă din PiaÈ›a Libertății până la Operă, inclusiv în zona podului Decebal, Calea Lipovei È™i Calea Girocului. Tancuri, camioane È™i TAB-uri blocau accesul în oraÈ™, în timp ce elicopterele patrulau zona. După miezul nopÈ›ii protestele s-au domolit.

     Între timp, la BucureÈ™ti, la 17 decembrie 1989, CeauÈ™escu a obÈ›inut din partea CPEx aprobarea folosirii forÈ›ei pentru înăbuÈ™irea revoluÈ›iei de la TimiÈ™oara. La 18 decembrie, la ora 8:15, Nicolae CeauÈ™escu îi convoacă la reÈ™edinÈ›a sa de pe strada Primăverii (BucureÈ™ti) pe oamenii cheie ai conducerii de stat, cu care se întâlneÈ™te pe rând: generalul Marin Neagoe, È™eful DirecÈ›iei a V-a de securitate È™i gardă (care l-a însoÈ›it pe CeauÈ™escu în Iran, împreună cu ministrul de externe Ion Stoian). În jurul orei 8:30 se prezintă generalul Vasile Milea (ministrul apărării), apoi, la scurt timp, Tudor Postelnicu (ministrul de interne) È™i generalul Iulian Vlad (È™eful DSS, cu care CeauÈ™escu a avut ultimele consultări). Avionul prezidenÈ›ial a decolat la ora 9:30 È™i, pentru prima oară, a fost însoÈ›it pe tot teritoriul țării È™i deasupra apelor teritoriale din Marea Neagră de patru avioane de vânătoare tipul MIG, fapt repetat È™i la întoarcere, pe 20 decembrie.

    Pe 21 decembrie, trenuri încărcate cu muncitori de la fabrici din Oltenia au sosit la TimiÈ™oara. Regimul a încercat să-i folosească la înăbuÈ™irea protestului, dar până la urmă aceÈ™tia s-au alăturat timiÈ™orenilor.

     Treptat situaÈ›ia iese de sub controlul autorităților. Mai mulÈ›i militari încep să fraternizeze cu demonstranÈ›ii. La sfârÈ™itul zilei, TimiÈ™oara este declarată oraÈ™ liber de către demonstranÈ›i.

2.Extinderea protestelor în alte localități

    Exemplul TimiÈ™oarei va fi urmat de alte localități din È›ară. Pe 21 decembrie încep manifestaÈ›ii anticeauÈ™iste È™i în localitățile următoare:

  • Arad

  • BuziaÈ™

  • Sibiu

  • Cugir

  • Târgu MureÈ™

  • CaransebeÈ™

  • Hunedoara

  • ReÈ™iÈ›a

  • BraÈ™ov

  • Ghimbav

  • FăgăraÈ™

  • Cluj-Napoca

  • Cisnădie

  • Nădrag

  • Alba Iulia

Arad este al doilea oraÈ™ din È›ară care s-a solidarizat cu manifestările anticomuniste începute la TimiÈ™oara.

bottom of page